субота, 9. мај 2009.

Schrödingerova mačka u čeličnoj kutiji

Tekst koji sledi nije KP-ov već momka čiji je nick-name ARJUNA STROMENTATO, i on je prisutan na Bundolo-sajtu. inače, Arjuna je iz Pule... itd...

"Poznat je središnji epistemološki problem kvantne fizike (primjenjiv na brojne prirodne znanosti, po Bohru): da se promatrana čestica ponaša očekivano, i samo u svojstvu mjerene vrijednosti.
Tako se sad osjećam kao Schrödingerova mačka u čeličnoj kutiji koja čeka da promatrači provjere je li živa ili mrtva, ili, po valnoj jednadžbi, i živa i mrtva.
Zato ne zamjerite. Dozvolite da bolje razmislim o tome što ću sljedeće reći. Ili, još bolje: dozvolite da slijedim provjereni običaj potpuno jalovog komentiranja.
Nedavno sam naletio na citat Lao Cea koji me je podsjetio na Webmanovu umotvorinu:
"Budi prignut, i ostati ćeš uspravan.
Budi prazan, i ostat ćeš pun.
Budi otrcan, i ostat ćeš nov."
Mislim da kada bi Webman pokušao biti originalan i pokloniti novu prozu svjetskoj književnosti, ovaj citat bi odražavao njegovu lukavu metodu.
U tom smislu volim si laskati da su ovakvi moji “pravim se pametan” komentari taman dovoljno loša mjera u postavljanju neke umjetne kontrapozicije tekstu, da podržavaju tu otrcanost, i ne pridodaju značenje toj lakoj Webmanovoj praznini. Teško je održati prazninu. To zahtijeva praznog, ili barem samoponištavajućeg (S.S.Sinister bi, možda, rekao: kontroverznog) junaka.
Tko zna bi li Arjuna bio taj? Webman nije siguran."

Нема коментара: