субота, 23. јануар 2010.

"Ne-ić" prezimena

Blogerku Amarilis zanima sledeća situacija:
"Ako si Srpkinja i srpskoga roda, šta onda?! Da li da zadržiš prezime na "ić" ako hoćeš da se udaš za nekog sa "ne-ić" prezimenom?!"
Teško pitanje, priznajem. Šta da joj odgovorim?
Amarilis, ja bih jedva čekao da se oslobodim svog prezimena na "ić", a ti želiš da ga zadržiš.
Teško mi je da joj dam bilo kakav savet. Kada bi navela konkretna prezimena preporučio bih joj ono koje mi se više sviđa, i koje se bolje uklapa sa njenim imenom.
Slično kao u šahovskoj partiji: Amarilis, ti si na potezu! Povuci ga!

6 коментара:

Kajzer Soze је рекао...

Jeste,ali onda te deca smaraju - Mama, a što se ti prezivaš ovako,a mi onako? Pa ti počneš da im pričaš o njihovom poreklu, a gde je poreklo, tu je i istorija i onda je neminovno da shvate jednog dana da su im Turci guzili prababe i čukunbabe i da skenjaju.
Šalim se ja, naravno, u pravu je Kralj - treba birati ono prezime koje ti najbolje stoji, ti i ovako ostaješ ista osoba, ne menjaš ništa osim imena, možda.

Infinitum је рекао...

A Latini/Rimljani su rekli - "nomen est omen".
Ime je sudbina...

amarilis.online је рекао...

Mmmm!!!!
Blogerka Amarilis zna kako to izgleda udati se za ne - ić prezime.
Dala to kao legalnu opciju za promenu prezimena u ranijem postu Kralju.
Da ne bude da dajem savete napamet.
Recimo primer i pitanje - Ako se zoveš Mirjana i prezivaš Jovanović da li ti više odgovara prezime navedeno ili da se udaš za nekoga ko se preziva Kutlača (npr) pa da budeš Mirjana Kutlača.
Još jedna napomena u školi bila još jedna Mirjana Jovanović, na faksu i u kraju takođe, u firmi naravno, a i prvo dete naša Mirjana rodila u isto vreme i istog dana sa još jednom Mirjanom Jovanović( ah, naše bolnice, da li će zameniti dete?). Dakle, da ne širim dalje i da me ne izbaciš sa bloga, sa ženskog aspekta to je više nego retoričko ili estetsko pitanje.

Infinitum је рекао...

Mirjana Kutlača deluje zanimljivo dok razne Mirjane Jovanović, imam utisak, srecem svaki dan... I one prolaze, nestaju... pa, se ponovo vracaju...
A Kutlača ostaje!
:)

amarilis.online је рекао...

Dakle, opcija udaje za ne - ić prezime je jedino rešenje za našu Mirjanu Jovanović, ako želi da traje? Kralju - malo si surov prema podanicima.

Infinitum је рекао...

Ma, nisam. Samo sam realan.
Eto, na primer Marija JOVANOVIć - "SPLETKARENJE SA sopstvenom dušom"
Piše triviju i svi je rado čitaju, ali niko od njenih čitalaca ne uspeva da joj zapamti i ime i prezime.