недеља, 15. новембар 2009.

TV SAMIZDAT exists in this country

Lukrezia Borgia:
"Što bi rekla my sister videvši i čuvši dotičnog u nekoj od instant emisija gorepomenute TV-Samizdate:
- Brate, koga ti sve štampaš ovih dana
!"


Sam izdati sebe ako već niko drugi neće ili ne želi da te izda, i to nazvati SAM(o)IZDAJSTVOM.
Ma, da! Nije problem to nazvati sam(o)izdajstvom. Prava reč!
I tako... Godinama se nakupi taj SAMIZDAT. Nataloži se, ima ga. Može i da se izloži na Sajmu knjiga. Ono: krajem oktobra MESECA u HALI 1 beogradskog Sajma.
I posetioci ravnodušno prolaze i gledaju taj SAMIZDAT. Neko i priđe i dodirne ga. Neko drugi samo prokomentariše sa bezbedne DISTANCE:
- Ti Boga, šta su se ljudi setili?! Da izlože SAMIZDAT. Mogao bih i ja nešto slično da uradim. I hoću, sledećeg oktobra 2010. godine na istom mestu. U areni, u prstenu...
Da, da... Nekada je ta reč nešto značila - samizdat, a sada svaki napaljeni KAPITALISTA i otimač novca može olako da je koristi, i sebe proglasi SAMIZDAVAČEM.
JER njegova izdavačka kuća se zove - SAMIZDAT. O, da, on je stari borac protiv komunizma i ostalih levičara i voleo je da pevuši:
- Kataklizma komunizma...
Prođe beogradski Sajam knjiga i srećem ljude na ulici kako pevuše:
- Kataklizma SAMIZDATA... Kataklizma samizdatizma...
Pa, ako se to i dogodi, dotičnom g-dinu KAPITALISTI ostaje TV Samizdat.

[4]
----------------
FUSNOTA:
"Samizdat (рус. самиздат) je samostalno izdavanje knjiga koje su, najčešće, zabranjene od strane države ili nepoželjne od strane izdavačkih kuća.
Termin samizdat je postao naročito poznat za vreme Sovjetskog Saveza, kada je ušao i u druge (neslovenske) jezike u smislu tajnog štampanja, kopiranja i širenja zabranjene literature. Samostalni izdavač je izrađivao svega nekoliko primeraka, a od svakog ko je dobijao literaturu se očekivalo da napravi još kopija. Ovo se najčešće radilo prepisivanjem ili prekucavanjem, jer je fotokopir mašine čuvala KGB. Izrada i posedovanje samizdat literature je bilo strogo kažnjavano.
Tehnike izrade samizdata su varirale od pisanja komadom ugljena na papiru, kucanja na pisaćoj mašini, do štampanja na polu profesionalnim štamparskim presama u velikim tiražima.
Neke od knjiga, koje su danas postale klasici svetske književnosti, su izvorno bili samizdat, poput "Majstora i Margarite" Mihaila Bulgakova." (VIKIPEDIJA, slobodna enciklopedija)

Нема коментара: