среда, 25. фебруар 2009.

Knjiga: "Zagrcnuti u tranziciji"

BEOGRAD -- Centar za liberterske studije (CLS) je krajem 2006. godine raspisao konkurs za socijalno angažovane literarne i grafičke radove sa namerom "da se, koliko je to u našoj moći, suprotstavimo komercijalizaciji kulture i doprinesemo formiranju novih generacija socijalno-angažovanih stvaralaca, kao i da podstaknemo širenje i jačanje progresivne misli i konstruktivne društvene kritike."
Zbirka u koju su ušli najbolji radovi prispeli na konkurs objavljena je krajem 2008. pod nazivom "Zagrcnuti u tranziciji" i obuhvata pesme, priče, grafike, stripove, slike preko dvadeset stvaralaca. Na mestu predgovora nalazi se tekst srpskog književnika nadrealiste, Marka Ristića, "Moralni i socijalni smisao poezije" koji je prvi put objavljen januara 1934. godine u časopisu "Danas" (urednici Miloslav Krleža i Milan Bogdanović). Ovaj tekst, kao i sve radove iz zbirke, najave prezentacija zbirke, možete pogledati na web strani: http://inicijativa.org/konkurs/
Zbirka će biti pravo osveženje svima kojima je dosadilo da konzumiraju odglumljenu neminovnost i fantastiku društvene tranzicije. Ovo nisu radovi pisaca koji pokušavaju da se užive u muke običnog naroda - naprotiv, radnička klasa 21. veka sama govori u svoje ime. Oni su slučajni prolaznici u literaturi, a sutra već žure na biro, na posao, na sastanak sindikata… Lektira za one besne, nezadovoljene, neumoljive, nepotkupljive, za one sa smislom za humor i apsurd. Spektakularno nije! Ništa realnije od realnosti same, ništa zapadnjačko, nista istočnjačko. Autentično.

Нема коментара: