понедељак, 30. јун 2008.

Završen treći KIKINDA SHORT

KIKINDA SHORT – verzija 3.0 uspešno je završena. Za četiri večeri pred oko pet stotina ljudi u Beogradu i Kikindi, dvadeset i dvoje autora iz devet evropskih zemalja čitalo je svoje priče. Organizatori su nekoliko sati pre početka manifestacije saznali da je gost iznenađenja ponovo NIN-ovac, veteran kratke priče, Danilo Nikolić koji se, bez obzira na razliku u godinama, odlično uklopio u društvo ostalih pisaca. Pored samog čitanja, neki od autora su se predstavili i kao muzičari pa je publika imala priliku da čuje Gorana Bogunovića i njegovu grupu Radost, dok je Slovenka Polona Glavan sa svojim prijateljima na samom festivalu sastavila šaljivu pesmu inspirisanu putovanjem kroz sve zemlje bivše Jugoslavije. Najzanimljiviji after party je ipak usledio u subotu veče kada su Britanci odvedeni u bife blizu kikindske autobuske stanice gde im je uslišena želja da čuju “horrible Serbian folk music”.
Da se na festivalu nije samo odlično zabavljalo govori i podatak da su uspostavljeni različiti kontakti i da su određeni vidovi saradnje već ugovoreni. Tako će u narednom broju hrvatskog časopisa Zarez izaći blok sa tekstovima ovogodišnjih učesnika festivala. Autori su takođe podelili primerke svojih knjiga urednicima, prevodiocima i organizatorima književnih događaja, pa su i na taj način uspostavljeni prvi koraci ka različitim vidovima buduće saradnje. Nakon samog festivala autori su dužni da u svojim zemljama objave putopis o utiscima iz Srbije što je dodatan način da se promoviše naša zemlja i gradovi koji su ih ugostili.
A da će ti putopisi biti veoma pohvalni ne treba uopšte sumnjati pošto je većina autora izrazila želju da se pojavi i sledeće godine, iako im je predočeno da festival nije u mogućnosti da snosi troškove njihovog boravka niti da imaju pravo da ponovo čitaju svoje priče. “Looking forward to coming back to Serbia”, bilo je ono što su čuli organizatori.
I više su nego dobrodošli.


Нема коментара: